东财•会计与财务论坛:李东辉

2019年12月26日
报告题目:Corporate Risk-Taking, Foreign Institutional Ownership, and the Role of
Country-Level Corporate Governance
报告人:李东辉
报告时间:20191230日(周一)14:00-16:00
报告地点:劝学楼245
主办单位:东北财经大学会计学院中国内部控制研究中心
【报告摘要】
Employing a large sample of 17,698 firms across 42 countries spanning the years 2000 to 2015, we show that foreign institutional ownership (FIO) positively influences corporate risk-taking, and this positive relation is achieved through both direct and indirect channels. In addition, FIO is found to be a substitute for country-level corporate governance in determining corporate risk-taking, indicating that foreign institutional investors play a significant role in motivating managers to take risk in countries with weaker corporate governance. Various robustness tests and careful considerations of endogeneity confirm our main conclusions.
【报告人简介】
李东辉,本科毕业于武汉大学经济学院审计系,随后在审计署金融审计司工作三年。2001年获得澳大利亚新南威尔士大学金融与财务学博士学位后,留在该系任职至20151月。现为深圳大学经济学院金融与财务学教授。
目前主要研究公司财务管理和股东结构,并在国际学术界拥有较高影响力。他的学术论文发表在下列世界顶级财务与金融学期刊上:Journal of FinanceJournal of Financial and Quantitative Analysis, Journal of International Business Studies,以及其它世界高水平财务与金融学期刊上,包括:Journal of Banking and Finance (三篇), Journal of Corporate Finance(两篇), Journal of International Money and Finance (两篇), Journal of Risk and Insurance (两篇)Journal of Business Finance & Accounting,等等。他还在中文权威学术期刊上发表多篇文章,包括:《经济研究》(两篇)、《管理世界》、《经济学动态》、《金融研究》,等等。他还是许多世界著名学术期刊的匿名评审人,包括Journal of Banking and Finance, Journal of Risk and Insurance等。此外,他受邀到许多世界知名大学做过学术报告,包括澳大利亚莫纳什大学、昆士兰大学、阿迪莱德大学、新加坡南洋大学、清华大学、北京大学、复旦大学、上海交通大学、武汉大学、华中科技大学、浙江大学、中山大学、中国海洋大学以及香港理工大学,等等。
他的研究得到国际研究基金的高度认同,目前主持一项国家自然科学基金面上项目、曾经共同主持一项澳大利亚国家研究基金(发现者基金)、参与一项国家自然科学基金重点项目,等等。
他的教学能力得到国际市场认可。他的学生毕业后工作于世界著名高校, 包括澳大利亚莫纳什大学。

撰稿:于悦   审核:刘行
单位:东北财经大学会计学院中国内部控制研究中心