东财•会计与财务论坛:姜付秀

2019年12月02日
报告题目:Corporate governance in China: a survey
报告人:姜付秀
报告时间:2019124日(周三)15:00-17:00
报告地点:劝学楼245
主办单位:东北财经大学会计学院中国内部控制研究中心
【报告摘要】
This paper surveys corporate governance in China as described in a growing literature published in top journals. Unlike the classical vertical agency problems in Western countries, the dominant agency problem in China is the horizontal agency conflict between controlling and minority shareholders owing to concentrated ownership structure; thus one cannot just apply what is known about the U.S. to China. As these features are also prevalent in many other countries, insights from this survey can also be applied to countries far beyond China. We start by describing controlling shareholder and agency problems in China, and then discuss how law and institutions are particularly important for China, where controlling shareholders have great power. As SOEs have their own features, we separately discuss their corporate governance. We also briefly discuss corporate social responsibility in China. Finally, we provide an agenda for future research.
【报告人简介】
姜付秀,男,1969 6月生,经济学博士、管理学(会计学)博士后,中国人民大学商学院财务与金融系教授、博士生导师,2010-2016年曾担任过财务与金融系副主任、系主任。主要研究领域为公司治理、公司金融。2010年教育部新世纪优秀人才支持计划入选者,2018年入选财政部会计名家培养工程。主持国家自然科学基金重点项目和面上项目多项,在国内外学术期刊如《经济研究》、《管理世界》、《Financial Management》、《Journal of Corporate Finance》、《Journal of Business Ethics》等发表论文数十篇;著有《公司治理:西方理论与中国实践》、《中国上市公司投资行为研究》、《管理者特征、公司治理与公司财务决策》三部著作。担任《经济研究》、《管理世界》、《世界经济》、《会计研究》、《金融研究》、《Journal of Corporate Finance》、《Journal of Banking and Finance》、《Pacific Basin Finance Journal》等国内外学术期刊的匿名审稿人。

撰稿:于悦   审核:刘行
单位:东北财经大学会计学院中国内部控制研究中心