【专业基础必修课】财务管理1 (M6 英文)

2018年12月18日
课程代码:21131423E
课程名称财务管理1 (M6 英文)
Corporate Finance (M6)
开课学院部、中心):会计学院
课程性质专业基础必修课      学分数3
总学时:   54       讲授学时:  54        实验学时: 0
预修课程:经济学 管理学 财务会计1
课程主要内容:
本课程是管理人员财务管理知识的基础课程,重点强调组织内部财务管理人员如何进行决策。本课程的主要内容包括:财务管理环境的组成要素、财务分析、证券估价、资本预算、资本成本、流动资金管理、战略决策制定和财务规划等内容。
该课程还强调计算机技术在决策过程中的适用,利用计算机工作表格软件展示财务分析中基本概念,并加以应用。
Corporate Finance (M6) is a foundation course in managerial finance with an emphasis on the major decisions made by the financial executive of an organization. Topics introduced in FN1 include the following:
 analysis of the financial environment and its components
 security valuation
 capital budgeting
 cost of capital
 working capital management
 strategic decision making
 financial planning
The use of a computer has also been integrated into the course. To demonstrate concepts and provide practice in basic financial analysis, computer worksheets using a spreadsheet program are included as part of the course materials.
修读对象及要求
会计学专业(国际会计CPA方向)本科大二学生