【专业基础必修课】会计信息系统

课程代码:21130093
课程名称:会计信息系统
Accounting Information System
开课学院(部、中心):会计学院
课程性质:专业基础必修课       学分数:  3
总学时:     54     讲授学时:  54     实验学时: 0
预修课程: 管理信息系统、基础会计、管理会计、数据库
课程主要内容:
本课程主要介绍信息技术环境下会计信息系统的基本概念框架和业务处理模式。其主要内容包括:会计信息系统概述;系统方法;系统开发方法及过程;网络与电子商务;信息技术环境下的企业内部控制;信息系统安全;销售与收款管理;采购与支付管理;信息系统审计和事件驱动会计信息系统模型等。其中对业务流程和内部控制的讲述构成本课程的核心内容。
The course mainly introduces the basic conceptual framework of accounting information system and the business processes under IT environment. The main contents of this course include: an overview of the accounting information system; system approaches; system development methods and processes; network and e-commerce; internal control of enterprise under IT environment; information systems security; sales and receivables management; procurement and payment management; information systems auditing and event-driven accounting information system. The core contents of this course are business processes and internal control.
修读对象及要求:会计专业(国际会计方向——英会)本科大三学生