【专业选修课】成本会计

课程代码:31130173
课程名称:成本会计
Cost Accounting
开课学院(部、中心):会计学院
课程性质: 必修      学分数:3
总学时:54            讲授学时:54        实验学时:0
预修课程:基础会计中级财务会计
课程主要内容:
成本会计是会计学专业会计方向的专业必修课。本课程主要介绍企业成本会计的基本理论和具体操作方法。其主要内容包括:成本会计的含义及分类;成本会计的职能和分类,成本会计的基础工作和工作组织,产品成本核算概述,生产费用要素的归集和分配,辅助生产成本和制造费用的核算;生产损失的核算;完工产品与在产品成本的核算;产品成本计算方法概述;成本计算的品种法;成本计算的分批法;成本计算的分步法;成本计算的分类法;成本计算的定额法;标准成本制度;期间费用的核算;成本报表和成本分析等。
Cost accounting is the compulsory course of accounting specialty. This course mainly describes the basic theory and specific operational methods of cost accounting. The contents include: the meaning and classification of the cost accounting, the functions and classification of the cost accounting, the basic work and work organization of the cost accounting, an overview of product cost’s calculation, the production cost elements collection and distribution, the calculation of the auxiliary production cost and manufacturing cost, the calculation of the production losses, the calculation of the completed products and the products in process, the outline of the product cost calculation’s method, the unit costing, the job-order costing, the process costing, the classification costing, the fixed costing, the standard cost system, the calculation of period cost, cost statement and cost analysis.
修读对象及要求:
会计学专业(国际会计方向——英会)本科大二学生。要求学生掌握基础会计和中级财务会计知识